På di.dk anvender vi cookies til en række forskellige formål i forbindelse med funktion, webanalyse og marketing. Klikker du videre på sitet, accepterer du, at der sættes cookies til disse formål. Du kan læse mere om cookies og fravælge brugen af dem på denne side.

Lovgivning

Fødevareingredienser er lovgivningsmæssigt opdelt i flere kategorier. Nogle kan frit anvendes, fordi de traditionelt har været brugt længe, og andre er underlagt myndighedernes godkendelse og bliver opført på Positivlister.

Fødevareingredienser
Ifølge mærkningsreglerne skal fødevarer mærkes med oplysninger, om de ingredienser (kategorier) der er brugt til at fremstille varen, d.v.s. fødevarer/råvarer, tilsætningsstoffer, aroma og næringsstoffer.

Tilsætningsstoffer
Tilsætningsstoffer er råvarer eller produkter der tilsættes i mindre mængder, for at opnå en bestemt effekt på maden. Disse er inddelt i en række kategorier efter deres formål, eksempelvis: Antiklumpningsmiddel, farvestof, konserveringsmiddel og vitamin.
De skal mærkes med enten E-nummer og kategori eller navn på tilsætningsstoffet og kategori.

EUs Positivliste
I EU kan alle godkendte tilsætningsstoffer findes i Positivlisten. Positivlisten er den officielle liste over tilladte fødevaretilsætningsstoffer. Her kan man se, hvilke tilsætningsstoffer, der må tilsættes fødevarer, og hvor meget.
Find positivlisten i menuen til højre.

Aromaer
Det er som hovedregel ikke påkrævet at angive hvert enkelt tilsat aroma i ingredienslisten på produktet. Enkelte aromaer, f.eks. koffein og kinin, skal dog fremgå af ingredienslisten.
Positivlisten og aromaforordningen skal sikre harmoniserede regler i EU for aromaer.
Find forordningerne i menuen til højre.

Enzymer
Kun få enzymer bliver brugt som tilsætningsstoffer og har et E-nummer. De enzymer, der ikke betragtes som tilsætningsstoffer bliver kategoriseret som tekniske hjælpestoffer. Tekniske hjælpestoffer har ikke en funktion på den færdige fødevare men virker kun under produktionen.
Find Fødevareenzymforordningen i menuen til højre.

Proteiner
Proteiner bliver betragtet som almindelige fødevarer. Særligt for brug af proteinet collagen i fødevareprodukter reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004 af 29. april 2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer.

PUBLISHED: 15-12-2015 LAST MODIFIED: 13-07-2017